Arkiv over maj, 2012

Så kom vinden!

Etter noen stille dager på Atlanten, har vinden vendt tilbake… og det i den grad!

I øyeblikket er det mye vind og vejr i det området Frøja seiler og drengene kunne i går rapportere hjem om kraftig vind, 20-25 knop, gjennom natten økte vinden ytterligere til 25-30 knop med vindstøt på 35+ knop. Samtidig med øket vind, bygger bølgene seg selvfølgelig også opp og det gir en mer urolig båt. Dette er ikke noe som båt eller mannskap ikke kan håndtere, men det kommer til å bli noen langt mer krevende dager enn de har hatt så langt.

I tillegg, har de vært nødt til å søke sydover for å holde avstand til et ennå kraftigere system som ligger lenger nord. Men, på den positive siden så hjelper jo vinden på fremdriften og de har nu unnagjort mer en halvdelen av veien 🙂

20120530-184757.jpg

I utgangspunktet har drengene under 1000 nm tilbake, men det forutsetter at de ikke må ta ytterligere omveier pga været. Hvordan været beveger seg de kommende dager blir avgjørende, men det er ikke usannsynelig at det igjen kan bli nødvendig og legge om kursen for å unngå dårlig vær. Men, i skrivende stund har drengene igjen satt kursen nordøst over mot Azorene og herfra håper jeg, på deres vegne, at den kommende natten blir noe mer rolig.

3 Kommentarer

Frøja’s posisjon i dag

20120528-192143.jpg

Ingen Kommentarer

Fladt vand på Atlanten!

(pos.:N31,25/W54,50)

De fleste tænker nok på Atlanterhavet som et frådende hav med kraftige vinde og store bølger, men sådan er det ikke omkring Frøja for tiden, der snart befinder sig halvvejs mellem Caribien og Azoerne. Her ånder nemlig fred og idyl, hvis man lige ser bort fra motorlarmen, som nu høres på tredje døgn i træk. Havet er spejlblank, og vinden viser sig kun meget svagt i korte perioder, hvilke straks får mandskabet til optimistisk at hejse alle sejl, for kort efter at erkende at den smule vind der viste sig, igen er forsvundet. Ned med sejlerne, tilbage til kortbordet og frem med beregninger over dieselkapacitet, distance, vejrprognoser, osv., for igen at vurdere hvor længe vi kan blive ved med at gå for motor. Vi står nemlig i det lille dilemma, at distancen til Azoerne er dobbelt så lang som vi har diesel til, hvilke jo betyder at vi på et tidspunkt enten må stoppe og vente på vind, eller satse på at få vind tætter på Azoerne og resten af vejen til havn. Det sidste dog ikke en mulighed man normalt ville satser på, da vindene omkring Azoerne normalt på dette tidspunkt er meget svage eller helt fraværende.

Men som en slidt frase jo siger,så er der jo ”ikke noget der er så dårligt, at det ikke er godt for noget andet”. Med ingen vind, fladt vand og motoren på, ja`, så har autopiloten døgn vagt, hvilke giver mandskabet gode muligheder for at slappe af, læse, skrive mails og lave god mad. Vi køre stadigvæk på de friske råvarer, og i går var det så PP-dag på Frøja, hvilke vil sige Pizza og Pilsner-dag. Det hele indtaget til denne turs foreløbige flotteste solnedgang og to brusende hvaler, der lige så stille dykket ned i det dybe Atlanterhav da Frøja gled forbi med blot 200-300 meter afstand. Hvalerne kunne vi desværre ikke forevige på billede, men et lille stemningsbilleder blev det til fra i går aftes, og med det sender vi hilsner til alle Jer derhjemme, som vi glæder os til at se meget snart.

Simon og Thomas

20120526-222629.jpg

4 Kommentarer

Fiskelykke!!!

Det har vært noen fine seildøgn for drengene de siste dagene. Vinden har ligget relativt stabilt, mellomvind på 12-16 knop og bølgene har faldt en del. Mannskapet har derfor fått det vesentlig bedre, det har blitt flere timers søvn og jeg kan forstå at de hygger seg med god mat, kake og her forleden – hvitløk/ingefær-marineret mahi-mahi 🙂 Mmm.. For de av dere som ikke har spist denne type fisk ennå (også kalt durado), så kan den anbefales på det sterkeste! 

Her er drengene’s beskrivelse:

Vi har lige trukket turens første Mahi-Mahi op, Jubiiiiii. Vi har næsten lige smidt krogen i, max et par time, men har altså nu fået en rigtig fin størrelse, som Simon fik lov at hale ind. Virke som om han synes det var rigtig fedt. Ellers har vi haft en rigtig, rigtig god natsejlads, med et vindror der bare stod, lave dønninger og meget stabil mellemvind. Så vi fik sovet, og har spist godt, føler os friske, og klar til endnu en nat. Vi kæmper dog lidt med sejlførringen lige nu, men jeg tror det løser sig når vi sætter rebbet sejl inden natten.

3 Kommentarer

Tøff start for guttaboys!

Det er godt det er to tøffe fyrer som er ute på tur, for første døgnet på atlanterhavet var alt annet enn fryd og gammen.. her er Thomas sin beskrivelse av de første 24-timer:

Vi er ikke kommet helt så godt fra start som ønsket, trods en del vind og ok sø. Lige efter spisetid i går, før det blev mørkt, knækket det glasfiber rør som vi fik lavet til vindroret i USA. Heldigvis hanget roret der, så vi fik hurtig bjærget det. Desværre måtte jeg helt i bunden af hækrummet for at hente reservedele, boremaskine, osv., hvilke ikke var nemt da vi havde små 3 meter sø fra siden samt 20 kn. i sejlvinden. Men vi fik efter meget besvær og mange spændebånd, roret op at køre igen, hvilke det har gjort lige siden. Desværre er det glasfiberrør vi bruger til rep. ikke særligt stærkt, så spørgsmålet er om dette holder – Vi får at se.

Efter den meget tumult med roret, havde vi dette begge det bogstavtligt meget skidt – søsyge, samt en meget bevægende båd. Så natten blev rigtig skidt uden meget søvn og hvile. Til morgen bestemte jeg at vi skulle bruge søsyge plaster, hvilke har hjulpet noget på tilstanden. Så nu har vi det ok igen, selvom søbenene ikke helt har fundet på plads endnu.

Til gjengjeld, forteller Thomas at døgn nr 2 har vært meget bedre. Det blåser 15-20 knop, vinden kommer foran for tværs og de kan holde en fart på mellom 6-7 knop, hvilket er fint. I løpet av natt nr 2 fikk de en enkelt squall (begrenset skydekke med kraftig vind), men ellers er formen meget bedre, de er ved å få sjøben og det har blitt litt søvn på dem begge. Dessuten har Simon kommet godt fra start hva angår seilingen, eller som Thomas sier det: han har kommet forbavsende hurtigt efter det 😉

Frøja’s posisjon:

20120522-203830.jpg

Ingen Kommentarer