Arkiv over kategorien Haiti

Et lite bidrag til lokalsamfunnet

I dag får Frøja en skikkelig overhaling! Vi har invitert fem stykker ombord for å hjelpe oss, nok litt i overkant med tanke på båtens størrelse 😉

Vi besluttet allerede første kvelden at vi gjerne ville gi noe til de lokale her på øyen. Etter å ha reist rundt Karibien i en lengre periode føler vi oss heldig som har kommet til et så uberørt sted som dette. Her er turismen fortsatt i sin spede begynnelse og vi er derfor oppmerksomme på at vi er med på å prege fortsettelsen til dette stedet.

På mange av de øyene vi har besøkt i Karibien har vi fått en fornemmelse av at vi nærmest er en vandrene pengemaskin i de lokales øyne og det handler (mange ganger) om å få mest mulig penger for minst mulig arbeid. Derfor var det en helt bevist strategi fra vår side at vi ikke bare gir penger ut, men vi ”oppfinner” noe arbeid, sånn at det blir en utveksling av ytelser snarere enn en almisse.

De siste dagene har vi derfor vært på flere guidede turer, spist på den lokale “restaurant”, kjøpt fisk, hårspenner og mangoer til den store gullmedalje og i dag avslutter vi med å ha noen stykker til å arbeide på båten.

Selvom vårt bidrag er relativt lite, håper vi at det hjelper litt på vei. Men, det bor 15.000 på øyen og dessverre kan vi ikke brødfø alle. Jeg skal innrømme at jeg flere ganger i løpet av de siste par dager har hatt lyst til å gi min ”bare røv” vekk (som man sier på dansk). Og  flere ganger daglig har jeg gjemt meg i kahytten og sendt Thomas opp for å avvise ennå en person med tårevåte øyne som gjerne ville at vi skulle ansette han. Dette er baksiden ved å besøke et av verdens fattigste land, selvom du hjelper noen vil det alltid være så mange, mange fler som trenger hjelp.

PS – til alle langtursseilere!

Har du behov for en troverdig boatboy eller leter etter en god guide, ja så er Kiki (på bilde over) mannen du er ute etter! Her er han i gang med å reparere vårt storseil og resultatet ble helt topp!

2 Kommentarer

Tørket fisk, rå kylling og Voodoo!

I dag er det markedsdag på øyen!

Vi prøver å kjøpe tjenester av litt forskjellige personer, så vi når å hjelpe noen stykker mens vi er her på øyen. Derfor er det Karma som er guide på dagens tur til øyens hovedby hvor det holdes marked hver mandag og tordag. Dette viser seg å bli litt av en opplevelse.

Etter en times gang i stekende varme langs smale stier sammen med et antall overlessede esler når vi markedet. Det vrimler av liv og er tettpakket med mennesker. Vi er de eneste utlendingene her og vekker tydeligvis stor oppsikt til å begynne med. På markedet selges alt fra grønnsaker til kyllingben, såper, klær, tørket fisk og medisin.

Vi suger til oss alle inntrykkene, men det aller mest spennende er den lokale medisinmann i action! Med voldsomme rystninger og høye rop går han i gang med å helbrede en kvinne, rundt om samler det seg et stort antall tilskuere, oss inkludert. Helbredelsen avsluttes til rytmene av en karibisk trommedans som stiger i intensistet og plutselig står hele markedet å danser! Det føles på dette tidspunkt litt uvirkelig at man befinner seg i midten av det hele, det er vist tidspunktet for å klype seg selv i armen 🙂

På vei ut av markedet får vi øye på parkeringsplassen..  for esler og muldyr!

7 Kommentarer

Around Ile a Vache

Haiti er i utgangspunktet ikke et sted for turister. Landet er på WHO’s liste over verdens fattigste land og det er kjent for sin korrupsjon og vold. Men, Ile a Vache er i følge våre (mange) kilder trygt.

Kiki var den første som møtte oss i går og i dag er han igjen første mann på pletten når vi lander dinghyen på stranden. Han er veldig høflig, veltalende og god i engelsk. Han begynner hurtig å fortelle oss om øyen og viser seg å være den perfekte guide. Vi får vite at det kun er et lite antall barn som har mulighet til å gå på skole her, de 10 USD det koster familien i måneden å betale for skolegang er ofte for mye for familien. Det kun er 7 % av Haiti’s befolkning som får tre måltider mat om dagen og arbeidsløsheten er 95%! På vår tur rundt på de små jordstiene og langs vannet kan vi også se at levestandarden her er en helt annen enn den vi har sett i resten av Karibien. Heldigvis er det mango sesong nå, og mangoer finnes det rikelig av, så det er bare å forsyne seg fra de mange trær.

Kiki viser oss forbi skolen, det lokale skipsbyggeri hvor hans bror jobber, ut til de sinnsykt flotte strendene og gjennom de forskjellige villages hvor høns og griser vandrer rundt på gårsplassen.

På intet tidspunkt føler vi oss truet og vi blir heller ikke utsatt for samme antall tilbud som gårsdagen selvom vi når å hilse på (det som føles som) halve øyen. Kiki kjenner nemlig de fleste på vår vei 🙂

3 Kommentarer

Skal Haiti bli turens absolutt høydepunkt?

Vi fikk en nærmest magisk innseiling til Ile a Vache.

Den lille haitiske øyen syd for fastandet er like smukk som den er beskrevet i cruising guiden. Vi ankommer øyen i det siste sollys og det vi ser er et stort antall fargerike fiskebåter som seiler i forkanten av de flotte palmestrendene. Samspillet av farger er en ren fryd for øye!

Når vi kommer litt tettere på øyen ser vi også små hytter og farverike hus mellom palmene. Dette er som vi har håpet, noe helt annet enn de øyene vi har besøkt tidligere på turen. På denne øyen finnes det hverken strøm, biler eller veier.

I det vi beveger oss inn i selve bukten ser vi flere uthulede kanoer med direkte kurs mot oss og 2 minutter senere har vi fem-seks kanoer med store og små gutter hengene opp av siden. Før vi i det hele tatt har fått festet ankeret blir vi tilbydd hjelp med båten, mangoer, guidetur til det lokale marked og tilbud om å fjerne søppel. Vi får venlig sagt at vi altså blir nødt til å fokusere på å få landet båten før vi tar stilling til de mange forslag. Deretter blir det stille, men ingen slipper taket i båten. Når ankeret er droppet og vi får satt oss ned kommer de frem på tur en etter en, presenterer seg og tilbyr deretter deres tjenester. Vi bestemmer oss hurtig for å ikke lage noen avtaler i kveld, men inviterer alle tilbake i morgen tidlig så vi får kjøpt oss selv noe tid til å vurdere hva vi har lyst til å gjøre de neste tre dagene og eventuelt hvilke jobber vi trenger hjelp med. Men, før vi sender alle avsted når Thomas å få seg en padletur i en av kanoene og konklusjonen er at det krever en viss posjon smidighet og balanse å padle en av dem.

Kvelden avsluttes på fordekket med et glass kaldt hvitvin i hånden mens vi ser på solnedgangen. Er dette virkelig??? Som Thomas sier: ”… jeg er tett på en lykkefølelse!”. Ja, det skal litt til for å imponere denne karen 😉

3 Kommentarer

Fiskeskuten Frøja

Se hva vi har fanget 😉

Tonni – er dette en mer akseptable størrelse for din fiskestang eller???

 

Denne gir mat til mange dager ombord!

Cockpit så riktignok ut som en slakterplass, men hva gjør vel det når man skjærer ut det ene filestykket etter det andre 🙂

7 Kommentarer