Arkiv over kategorien Frankrike

Redningsaksjon i Biscayen

”NEI, NEI, NEI!!!” ropes det fra dekket.. Thomas og jeg er hurtig på plass og lurer på hva som har skjedd siden pappa lyder nærmest panisk.. ”SANDALEN MIN!!!” hyler han. Det er krise med andre ord, sandalen har falt over bord midt i Biscayen.. Noen prøver å nevne at det jo tross alt kun er en sko, men den går ikke.. ”Jeg har fått den av Anne, vi må snu!”. Straks blir det satt inn en sandal-over-bord redningsaksjon – skuta blir snudd 180 grader og vi speider ut over det store hav – Thygesen’s trente øyne  fanger sandalen og vi får reddet den hjem.. Puha..

Det var en av to store traumatiske opplevelser på turen over den beryktede Bay of Biscay. Bukten mellom Frankrike og Spania er kjent for plutselig oppståtte stormer, værsystemene kommer inn over Europa fra vest og bølgene har 2000 sjømil å bygge seg opp på så det kan være enorme krefter på spill når de blir presset inn i bukten. Vi har hørt flere historier om langtursseilerdrømmer som sluttet her, så vi var vel det frømannen kaller ”spente” (oss andre kaller det smånervøse) når vi satte kursen mot La Coruna i Nord Spania.

340 sjømil ble unnagjort på litt under 3 døgn. Ofringen til Neptun ble tydeligvis satt pris på for været var godt hele veien. Vi hadde vinden inn fra lens (bakfra) med forseilet spilet ut til siden, 5-10 sekund meters vind og 2-3 meter dønninger. Første natten hadde vi en flokk delfiner rundt oss hele veien, man får aldri nok av de nydelige dyrene. Aften etter så vi 3 hval!!! Sinnsyk opplevelse, de andre lå og sov når jeg spottet ryggen på den første, totalt engasjert roper jeg ned i kahytten ”Stå opp – hval!”. Litt fortumlet blir man nok når man vekkes på den måten, men det er vanskelig å styre seg når man ser et sånt kjempe dyr 15-20 meter fra båten.

Det har vært kaldt på vannet, så i lang tid har vi vært nødt til å ha på oss ski undertøy, fleece og seiltøy hver gang vi har beveget seg på dekk, så det var en utrolig deilig følelse på tredje dagen, når solen begynte å brenne mot huden og vi kunne ta av alt det tunge tøyet. Selvom været var godt ble vi relativt slitene etterhvert. Det er vanskelig å sove i de høye dønningene, man blir rullet fra side til side, litt som å sove i en vaskemaskin som pappa sier. Derfor var det stor glede ombord når vi kunne se de første tegn på land ved 00 tiden aften før ankomst. Seilasen gikk fint utover natten, men som tidligere nevnt fikk vi oss ”ennå” en traumatisk opplevelse før ankomst. Vi var tett (les: utrolig tett) på en kollisjon med en lokal fisker. Thomas hadde lenge sett han og prøvde derfor å endre kurs tidlig, men han ble ved med å seile inn i våres kurs. Vi kalte han opp på radioen flere ganger uten respons. Noen mener jeg hadde en litt tynn stemme når båten nærmer seg med stormskritt, og jeg kalte han over radioen: ”Fisherman, fisherman – please confirm that you have seen us”. Det kom ingen confirmation får å si det sånn, med hjerte i halsen ser vi både den rød og den grønne lanternen 20 meter foran oss, vi får i siste liten satt motoren i full gass og gjort en unnvikelsesmanøver.

Det gikk bra denne gangen, og noen timer senere var det en lykkelig besetning som heiste det spanske flagget før vi gikk i havn i La Coruna.

13 Kommentarer

Avslappende dager i Frankerike

Vi er for tiden i Dunkerque i Frankerike. Dette er herlige dager med “lovering” og sykling i nærområdene her. Flott by med fantastiske strender. Ellers var det en utrolig fin opplevelse å se Tour de France live, det er noe jeg alltid har drømt om. Ellers mye lovering og slitene bein i Paris.

Håper alle hjemme har det bra og at dere har har en fin sommer. Vi fortsetter sydover på mandag.

Litt konkurranser blir det også tid til, føreløpig har hopp, yatzy og ludo vært på programmet. På kveldstid ser vi et avsnitt av serien Band of Brothers. Livet ombord er helt ok.

15 Kommentarer

Roadtrip to Paris

En liten roadtrip midt i det hele skal det også være tid til, og siden vår “sjåfør” kom hele veien fra Norge, var vi andre mer enn villige til å bli med på en liten tur til Paris 🙂 Ikke mindre enn en fantastisk by!

4 Kommentarer

Tour de France

Stor opplevelse for pappa’n, for oss andre også.. men dere kan jo selv vurdere hvem som var størst fan 😉

1 Kommentar